top of page

sob., 03. jun.

|

Ljubljana

Festival nabiralništva

“Varujemo lahko le tisto kar poznamo.” Jane Goodall

Festival nabiralništva
Festival nabiralništva

Ura in lokacija

03. jun. 2023, 10:00 – 04. jun. 2023, 19:00

Ljubljana, Pogačarjev trg, 1000 Ljubljana, Slovenia

O dogodku

Nabiralništvo je za nas način življenja. Preverite, kako živimo nabiralci in odkrijte kaj vse se skriva okoli vas in lahko tudi sami živite bolj naravno. Vabljeni, da se nam pridružite na 1. Festivalu nabiralništva!

Na dogodku bomo: - namesto iz trgovinskih polic, hrano nabrali v naravi okoli nas, - na travniku oprezali ne le za trpotcem, ampak tudi deženom, črnoglavko, kukmaki … - pili pivo iz kopriv in jedli po divje kot vrhunski slovenski chefi - osveščali o varovanju naravnih habitatov in ohranjanju biotske raznovrstnosti

________________________________________________________________________ Spoznaj svet divjih rastlin in gob

Z našim dogodkom začenjamo v soboto 3. juniija, ko se bodo preko celotne Slovenije simultano začele nabiralniške delavnice, ki jih bodo vodili slovenski nabiralci in botaniki. Z njimi želimo razširiti znanje o rastlinah, ki rastejo okrog nas in izobraziti glede nabiralniške etike in spoštovanja okolja.

Izvedbo delavnic so nam zaenkrat že potrdili Karmen Gajšek, Samo Kreft, Monika Stojc, Tina Mele, Katja Rebolj, Iva Hari, Lovro Vehovar, Luka Šparl (gobe), Nara Petrovič, Uroš Švigelj in Darja Vrana.

Cena nabiralniške delavnice, poleg katere prejmete tudi e-knjigo je 30€/osebo.

V primeru, da se udeležita delavnice 2 osebi je cena 50€.

Če želite podpreti organizacijo festivala samo z nakupom e-knjige je cena 15€.

E-knjiga bo izšla v mesecu maju. V njej boste našli opis 15 užitnih divjih rastlin in divje recepte, ki jih bodo za vas pripravili nabiralci in vrhunski slovenski kuharji.

Prijavo na delavnico izvedete preko naše spletne trgovine tukaj:

http://festivalnabiralnistva.si/trgovina/ ________________________________________________________________________

Osrednji dogodek 4. junija v centru Ljubljane

4. junija 2023 od 10. do 19. ure vabljeni na Pogačarjev trg v Ljubljani na bogat kulinarično nabiralniški program. Na stojnicah se nam bodo pridružili vrhunski kuharji, nabiralci, NGO organizacije in mnogi drugi.

Tekom dneva boste priča: - razstavi vseh divje nabranih rastlin in gob - divji kulinarična ponudbi (pridruži se nam na kosilu ali prigrizku vrhunskih kuharjev) - kuharski delavnici z divjimi rastlinami, nabranimi prejšnji dan - strokovnemu predavanju na temo ohranjanja naravnih habitatov - okrogli mizi z zbranimi slovenskimi strokovnjaki na temo Etičnega nabiralništva - srečelovu - druženju z nabiralci, razstavljalci in NGO organizacijami - dodatnim delavnicama, ki zaenkrat naj ostanejo še skrivnost

________________________________________________________________________

Pri gostinskem delu se zavzemamo za lokalno pridelano ter sezonsko hrano, ki je poleg divje nabranih rastlin srce naših jedi. Podpiramo 'Prehrano zdravega razuma', ki vključuje spoštovanje okolja, vse deležnike v dobavni verigi ter zdravje ljudi. Kot pravijo pri Jezerškovih: "Že danes lahko z razumnimi prehranskimi odločitvami pomembno vplivam na pozitivne spremembe v odnosu do okolja, družbe in sebe. To je MOJA ZAVEZA za boljši jutri. Podpiši manifest: https://common-sensitarian.com/sl/.

________________________________________________________________________

Se nam tudi vi želite pridružiti kot razstavljalec?

Sprejemamo ponudbe za oddajo stojnic na Pogačarjevem trgu na osrednjem dogodku Festivala nabiralništva. Stojnica bo na voljo 4. junija od 7. - 19. ure. Ste gostinec, ki v vaše jedi vključuje divjo hrano, nabiralec, ki prodaja divje nabrane izdelke ali nevladna organizacija, ki se zavzema za ohranjanje okolja? Nisi nič od zgoraj naštetega ampak so vaši produkti povezani z naravo ter se vidite kot del našega festicala?

Prijavite se s klikom na spodnji link. Vašo prijavo bomo pregledali in vam v roku parih dni poslali neobvezujočo ponudbo na vaš email.

Prijava kot razstavljalec: https://forms.gle/tPPBup4vF8f1D2RZ6

________________________________________________________________________ Ti je blizu prostovoljstvo - potrebujemo tudi tebe!

Samega festivala ne bi bilo možno izvesti brez pomoči prostovoljcev. Tvojo pomoč potrebujeva pred začetkom festivala na samem kraju dogodka v Ljubljani 4. Junija ter morebiti par dni prej. Če pa bi se želel/a pridružiti že prej in biti del organizacije od začetka do konca ter s tem spoznati celotno strukturo festivala pa se nam prav tako javi. Če se ujamemo se na dolgi rok morda celo priključiš ekipi?

Prijavi se kot prostovoljec/ka: https://forms.gle/UnhGMMGVFuELoaCh9 ________________________________________________________________________ Čutite, da bi nas želeli podpreti kot sponzor?

Rekli so nam, da smo vlak za varstvo naših gozdov že zamudili. A mi se s tem ne strinjamo.

Nabiralništvo ni vse samo sonce in med. Nabiralci želimo biti tudi varuhi naše narave. Stežka gledamo na gozdove, s katerimi se ne gospodari več tako kot se za odbiralno gospodarstvo spodobi. Opažamo ljudji, ki za svojim nabiranjem puščajo razdejanje in puščavo. A verjamemo, da vse to lahko spremenimo na bolje - s povezovanjem, z novimi znanji, z vztrajno borbo proti človeškim nečednostim. Biodiverziteta je tisto, kar želimo ohraniti našim zanamcem.

Trajnostno nabiralništvo je za nas edina izbira, zato je cilj festivala tudi vzporedno potekajoča aktivistična kampanja in tu za čim večjo razpoznavnostost potrebujemo tudi pomoč sponzorjev.

Iščemo tudi tiskanje, lesarje, ki bi nam pomagali z materiali, novinarje za podporo v medijih ter influencerje, ki bi sodelovali pri socialni kampanji.

Če se najdeš med zgoraj opisanimi, bi nam želel priskočiti na pomoč ali te zanimajo podrobnosti nas kontaktiraj preko email naslova:

info@festivalnabiralnistva.si

________________________________________________________________________

Podroben poimenski program razstavljalcev in vseh sodelujočih pa se bo v marcu zvrstil tudi na naši prihajajoči spletni strani.

Ostani z nami!

Deli ta dogodek

bottom of page